Su Ürünleri Kaynaklı Fosfolipidler: Özellikleri, Kaynakları ve Uygulama Alanları
LİPİT NEDİR ?
Lipitler, genel olarak suda
erimeyen eter, kloroform, benzen ve aseton gibi organik çözücülerde eriyebilen
organik biyomoleküllerdir.
Lipitlerin görevleri:
•Membranların en önemli bileşenleridir.
•Enerji deposudurlar.
•Organizmayı ısı, ışık, elektrik ve fiziksel şoklardan korurlar.
•Enfeksiyonlardan korunmada, fazla miktarda su kaybını ve kazanımını engeller.
•Bazı vitamin ve hormonların yapısında bulunur. Ayrıca bazı (A,D,E ve K)
vitaminlerin kullanılabilmesinde görevlidir.
•Birçok bakteri bakteri ve yüksek organizasyonlu bitkilerin yaprak, meyve vb. yapıların dış
yüzeyi hücre duvarlarının, böceklerin dış iskeletinin ve omurgalılarının deri
bileşenleridirler.
FOSFOLİPİT NEDİR?
Fosfolipitler hidrofobik yapıda iki yağ asitleri,
bir gliserol birimi ve hidrofilik yapıda fosfat gruplarından oluşan lipid
polimerleridir. Fosfolipitler hücre duvarının yapısında bulunurlar ve hidrofilik
ve hidrofobik özelliklerinden dolayı hücre içine besin taşınmasında önemli rol
oynarlar. Su ürünleri kaynaklı fosfolipit yapısındaki yağlar yine aynı
kaynaktan elde edilen trigliserit yapısındaki yağlara (balık yağı) göre daha
iyi sindirilmekte, emilimleri daha iyi olmakta, oksidasyona karşı daha iyi
direnç gösterebilmekte ve Omega-3 yağ asitlerini (dokosahekzanoik asit, DHA ve
eikosapentaenoik asit, EPA) daha yüksek oranda içermektedirler.
FOSFOLİPİTLERİN SINIFLANDIRILMASI VE KULLANIM ALANLARI
Fosfolipitler gliserofosfolipitler (1),
etergliserolipitleri (2) ve spingofosfolipitler (3) olmak üzere üç gruba
ayrılırlar. Bu gruplardan gliserofosfolipitler en yaygın fosfolipit sınıfı
olarak bilinirler. Gliserofosfolipit sınıfındaki fosfatidilkolin somon, ton,
orkinos, palamut, alabalık, krill ve alabalık yumurtası gibi su ürünleri
kaynaklarında en yaygın fosfolipit olmakla birlikte bunu fosfatidiletanoamine
fosfolipidi izlemektedir. Fosfatidilinositol, fosfatidilserin, spingomiyelin ve
lizofosfatidilkolin ise su ürünleri kaynaklı diğer fosolipidlerdir. Su ürünleri
fosfolipidlerinin en zengin kaynağı balık yumurtası olmakla birlikte kril ve
diğer yağlı balıklar önemli fosfolipit kaynaklarıdır. Alabalık yumurtası %
50-52 oranında fosfolipit yapısında yağ içerirken bu oran krill yağında %
8-10’na ve balık yağı üretiminde kullanılan yağlarda ise % 1.5-2’ye
düşmektedir. Su ürünü kaynaklı fosfolipitler fonksiyonel gıda takviyesi, eczacılıkta ilaç etken maddesi taşıyıcı
sistemlerinde ve kozmetik sanayinde cilt ve saç sağlığı ürünlerinde
kullanılmaktadır.
Su ürünleri kaynaklı fosfolipit yapısındaki yağlar yine aynı kaynaktan
elde edilen trigliserit yapısındaki yağlara (balık yağı) göre
daha iyi sindirilmekte, emilimleri daha iyi olmakta, oksidasyona karşı daha iyi direnç gösterebilmekte ve
Omega-3 yağ asitlerini (DHA ve EPA) daha yüksek oranda
içermektedirler. Su ürünü kaynaklı fosfolipitler fonksiyonel gıda takviyesi, eczacılıkta ilaç etken maddesi taşıyıcı
sistemlerinde ve kozmetik sanayinde cilt ve saç sağlığı ürünlerinde
kullanılmaktadır.
Yorumlar
Yorum Gönder